Francúzsko: Účasť v prvom kole prezidentských volieb je solídna

22.04.2012 Celý región

Paríž 22. apríla (TASR) - Jeden zo štyroch voličov odvolil dnes dopoludnia v prvom kole francúzskych prezidentských volieb, čo je solídna účasť v porovnaní s minulými rokmi.

Ministerstvo vnútra informovalo, že svoj hlas do 12.00 h SELČ odovzdalo 28 percent zo 44 miliónov registrovaných voličov. Je to menej ako 31 percent o takomto čase v prvom kole volieb v roku 2007, ale viac ako v štyroch predchádzajúcich hlasovaniach.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes hodil svoj hlas do volebnej urny ako posledný z desiatich kandidátov. Sprevádzaný manželkou Carlou odvolil v luxusnom 16. parížskom obvode neďaleko svojho bydliska. Pri odchode z volebnej miestnosti zamával novinárom, ale s médiami nehovoril.

Jeho najväčší súper, socialista Francois Hollande, volil v meste Tulle vo vidieckom regióne Corréze, ktorý v parlamente zastupuje. Sprevádzala ho partnerka Valerie Trierweilerová. Hollande povedal reportérom, že ide o "dôležitý moment" a on je pripravený, ale predovšetkým rešpektuje želania francúzskeho ľudu.

Očakáva sa, že konečné rozhodnutie padne až 6. mája v druhom kole, pretože víťaz musí v prvom kole získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Je takmer isté, že záverečný súboj zvedú Hollande a Sarkozy.

Favoritom volieb je Hollande, ktorý v ostatných mesiacoch viedol vo všetkých prieskumoch nad Sarkozym. Zvyšných osem kandidátov nemá podľa prieskumov šancu postúpiť do druhého kola.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región